tiistai 14. huhtikuuta 2015

Vaatehaaste: mitä, mistä ja miksi?


Minä olen meidän perheessä ihminen, joka huolehtii lasten vaatettamisesta. Välillä niitä täälläkin olen esitellyt. Toisinaan sitä joutuu hankkimaan vaatteita ja asusteita itsellekin.. Mietin mielessäni paljonkin kuluttamista ja kierrättämistä, omia valintoja, arvomaailmaani. Mitkä ohjaavat ostopäätöstäni? Kuvittelen, että se on tarve, mutta myönnän myös hankkivani vaatteita toisinaan heräteostoksina. Myönnän senkin, että välillä nautin shoppailusta ja se on minusta myös hyvin rentouttavaa. Toisaalta kuitenkin lähes samaan aikaan hakkaa takaraivossani ajatukset maapallon hyvinvoinnista. Miten ekologista kuluttamiseni on, kuka vaatteeni on tehnyt (lapsi, aikuinen, suomalainen, eurooppalainen, vai todennäköisimminkö joku jossain "halpatyövoiman maassa"), millä palkalla, millä myrkyillä, millä työajalla? Paljonko luonnonvaroja on tuotteeseen käytetty, puuvillaa, oljyä, bensiiniä? Ihan jo siitä lähtien että vaatteet tuodaan sieltä kaukaa tai täältä läheltä.

Suurimman osan vaatteistani ostan uutena. Joskus löydän jotakin kirpputoreilta, mutta valitettavan harvoin. Tähän syy on osittain se, ettei minulla ole aikaa käydä kirpparilla ja jos jotakin tarvitsen, on se nopeampi usein löytää täsmäiskuna jostakin vaatekaupasta kuin kirpparilta. Toki nettikirpuilta voisi hankkia vaatteita, mutta haluan sovittaa ja nähdä vaatteen, ennen kuin teen ostopäätöksen, koska jollei tuote vastaisikaan kuvausta, ei minusta kuitenkaan olisi valittamaan tai vaatimaan hyvitystä... Kirpparilta teen kuitenkin monenlaisia "löytöjä", mutta mitä ne ovat, se on ennalta vaikea arvata! ;) Vaikka omatuntoa soimaa, ostan vaatteita niin H&M:ltä, Vero Modasta kuin Meandilta. Yleensä ostan vaatteita ajatuksella, että tätä tulen käyttämään kunnes joko kyllästyn, tai vaate on käytetty loppuun asti. Sen jälkeen vaate on päätynyt joko kirpputorille myyntiin, kierrätyskeskukseen tai roskikseen, koska lumpuille en ole löytänyt kierrätyspaikkaa. Mutta nyt siihenkin on tullut muutos! H&M on jo jonkin aikaan ottanut käytettyjä vaatteita ja kodintekstiilejä vastaan ilmaiseksi. Kunnolla, määrällä tai merkillä ei ole merkitystä. Palkaksi tästä on saanut etukuponkin (max.2 kpl). Minkä arvoinen se on, ei ole tiedossani? Ja asia ei niin kiinnostakaan, koska suurinta tyydytystä minulle kuluttajana tuo tieto, ettei tarvitse heittää vaatetta roskiin, vaan siitä voi vielä tehdä jotakin. 

Tällä hetkellä meillä on kodinhoitohuoneessa pussi, jonne olen kerännyt mm.  H&M:lle kierrätykseen lähteviä vaatteita. Sinne on kertynyt niin rikkinäiset sukkahousut, pikkuhousuja, rikkinäisiä sukkia... Siis näitä jotka muuten menisivät auttamattomasti roskikseen. Pussissa on myös joku karkeaksi kulunut pyyhe, mutta sen ajattelin viedä löytöeläintalolle, jonne ovat aikaisemminkin huolineet kodintekstiilejä. Menevät siis tarpeeseen! :) Pussissa on myös pari Juhon reikäistä puuvillapaitaa, joista mulla on suunnitelmat tehdä ajastaan meille räsymatto... jne. Kierrättäminen tuo mulle mielihyvää! :) 

Vaatehaaste: mitä, mistä ja miksi?

Näistä ajatuksista sain idean selvittää mitä minä oikeasti kulutan/ostan itselleni ja ajattelinkin haastaan itseni kirjaamaan/kuvaamaan kaikki vuoden aikana ostamani vaatteet ja asusteet. Ja koska ymmärrän, ettei se välttämättä blogini kaikkia lukijoita kiinnosta, ajattelin tehdä siitä oman sivun tähän blogiin, kunhan ensin vain löydän kuinka lisäsivu aukenee... ;) Tarkoituksena ei siis ole lietsoa itseäni ostamaan enemmän/tai olemaan ostamatta, vaan selvittää tuleeko niitä vaatteita minkä verran ostettua, paljonko hankintoihin menee rahaa ja niin.. katsotaan mitä vuoden seurannassa ajastaan selviää! :)

Toki lastenvaatteita meillä kulutetaan ja ostetaan vielä paljon enemmän, mutta neljän lapsen vaatehankintojen kuvaaminen olisi jo niin työlästä, ettei aika ja voimavarat siihen riittäisi! :D


Joten näillä puheilla, ensimmäiset tähän haasteeseen kirjaamat hankintani: (9.4.2014)


1. Mekko Vero Modasta, 19,95e. 
Heräteostos, oikein sisäänheittotuotteiden sisäänheittotuote! Kun näin tän rokkumassa siinä liikkeessä, niin nappasin vaan mekon käsiini ja samantien sovittamaan. Ihana!

2. Onlyn kevättakki, Vero Modasta, 59,95e.
 Kevättakin hankintaa olin suunnitellut jo muutaman viikon ajan, mutta ilman tuota ensimmäistä ostosta, en olisi tätäkään löytänyt. 


3. Varvastossut 2 kpl, H&M:ltä tilattu. Hinta 4,99/pari. 
Nämä ovat vanhastaan tuttuja ja hyväksi havaittuja!

Jatkossa yritän saada kuvat ostoksistani toisen sivun alaisuuteen, kunhan vaan ensin saan sen luotua/taiottua jostain esiin! ;)

Ps. Toivon, ettei tämä haaste saa ketään ainakaan kuluttamaan enempää, vaan miettimään omaa kulutustaan ja ostoskäyttäytymistään! Toki, jos jaksat hypätä haasteeseen mukaan, niin viskaappa mua kommentilla! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥ luen sen kuitenkin ennen julkaisemista :)