sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Vauvan merinovillahaalari


Viikko ennen vauvan laskettua aikaa sain inspiraation vauvanhaalarista. Muistin samassa, että voisin vihdoin tehdä jotain niistä Iisan vauva-aikana, siis kymmenen vuotta sitten, ostamistani langoista. Yritin silloin tehdä Iisalle jonkun ihanan nutun, mutta en ollut tyytyväinen käsialaani ja purin tekeleeni takaisin kerille. Nyt etsin nuo lankakerät käsiini ja löysinpä vielä vyötteetkin. Novitan Bambino, merinovillalanka. Voi, että olikin ihanan pehmoista lankaa! Tässä välissä olin selannut Dropsin vauvanhaalarivalikoimaa sillä silmällä ja löytänyt mieleiseni jota ajattelin lähteä kokeilemaan! :) Haalarin nimi oli Winter Wonder ♥ ja tästä pääsee ohjeeseen.  Bambino-langan lisäksi tarvitsin vielä toista lankaa ja vertailin Käsityökeskuksen Roosa-nauha-kampanjalangan olevan suht saman paksuista, toki paljon karkeampaa. Värikin sopi hyvin vaaleanpunaisen langan kanssa. Joten aloitin haalarin tekemisen. 

Tein haalarin pienimmässä koossa 1/3 kk ja haalari näyttää olevan juuri nyt sopivan kokoinen meidän vauvalle, toki vähän kasvuvaraa on mutta ei mikään järjettömän iso. Muutoin tein ohjeen mukaan työn, mutta kaulan alueelle tulevan helmineuleen tein vaaleanpunaisella langalla. Ohjeessa kohtaan olisi vaihdettu tummempi vaaleanpunainen, jota myös käytetty lahkeissa ja hihansuissa. Värillisesti tummempi lanka olisi sopinut hyvin kaula-aukkoon, mutta käytännössä vaaleampi merinovillalanka oli niin paljon pehmeämpää, että se on varmasti vauvalle paljon miellyttävämpi kuin tuo karkeampi lanka olisi ollut. Onneksi käsiin tulee tumput ja jalkoihin sukat, niin karheampi lanka ei näin ollen haittaa niissä osin. 


Napit löytyivät äidin vanhasta nappilootasta.. ♥

Itse ohje oli helppo! Mulla ei tullut kertaakaan mieleen, että mitähän tässä nyt pitäisi tehdä? Toki kirjoneuleen tekeminen on aina oma juttunsa, mutta mä olen kirjoneuleesta tykännyt aina, eli sekin oli mieleistä ja tuttua hommaa! Voin siis suositella ohjetta muillekin. Ainoa, mikä ohjeessa oli väärin, oli pyöröpuikkojen pituus. Työohjeessa oli 40 cm pyöröpuikot, koko 2,5. Mutta kokeiltuani kierroksen niillä, oli pakko hommata tilalle 60 cm pyöröpuikot! Nuo 40 cm pyöröpuikot olivat auttamattomasti aivan liian lyhyet!

 Paljon myös auttoi, kun kerrankin jaksoin tehdä ensimmäisenä koetilkun, josta selvisi käsialani suhteessa ohjeeseen. Yleensähän olen hypännyt tämän vaiheen ohitse ja lopulta joutunut purkamaan aloittamani työn, kun käsialani on ollut turhan tiukkaa suhteessa ohjeeseen... Kun pohdin, mikä olikaan kaava, jolla saisin käsialalleni sopivat silmukat laskettua, sain apua fb:n "Voihan villasukka" -ryhmästä. (Toki kysymyksenihän poistettiin pian ilmeisen asiattomana... Mutta onneksi pari auttavaista käsityöihmistä kerkesi minua auttamaan ennen kysymykseni poistoa! :D Toki ymmärrän, että villasukkaryhmään ei kuulu kyselyt villahaalarin silmukoiden laskukaavasta ;) ja ylläpitäjien tehtävä on inhottava kun ryhmäläiset eivät meinaa pysyä aiheessa, eli villasukissa... Mutta toisinaan meno on melko tiukkaa..) Eli jos joku tietää leppoisan fb-ryhmän, jossa voi kysyä neuvoa esimerkiksi neulomisesta yleensä, niin saa vinkata! :) Virkkaus-ryhmään kuulun myös ja sieltä on vinkkejä saanut mukavasti! 

Mutta siihen kaavaan!
Villahaalarini ohjeessa oli seuraava:
NEULETIHEYS: 26 s x 34 krs sileää neuletta puikoilla nro 2,5 = 10 x 10 cm

 Mun käsialalla sain 30 silmukkaa 10 cm matkalle. 

Ohjeessa taas piti luoda 38 silmukkaa lahkeeseen, tässä kaava millä voi muuttaa silmukat omalle käsialalleen vastaavaksi:

38 x 30/26 = 44

Jatkossa vaan vaihtoi tuon ensimmäisen luvun ohjeen mukaisesti ja laski muutkin silmukat oikeiksi!

Mä olen aiemmin muistanut ihan ulkoa kuinka tuo laskutoimitus tehdään, mutta tosiaan nyt ei raksuttanut lainkaan. No, jatkossa löydän muunnoskaavan täältä, jollei muuten muistu mieleen! :D

4 kommenttia:

 1. Olet sä kyllä kätevä mamma, tuollaisen haalarin ja sen täytteenkin saanut aikaan :) mutta siis todella kaunis - haalari ja tyttö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! :) Terveisin molemmista aikaansaannoksista ylpeä ja onnellinen mamma! :)

   Poista
 2. Aivan ihana haalari! Onnea myös pienestä nupusta <3 hän on onnekas kun saa ylleen noin kauniin haalarin ja se on varmasti lämmin.

  Mä itse kuulun fb:ssä neulonta, jämälankaryhmään ja sit tietysti virkkausryhmiin. Ainakin noissa ryhmissä neuvotaan =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Nyt yritän vielä saada sopivan kokoisen myssyn pienokaiselle tehtyä... Onpahan sitten valmis kun vihdoin päästään ulkoilemaan, ts. vauva painaa 3 kiloa! :)
   Ja kiitos vinkeistä, laitoin hakemukset molempiin ryhmiin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥ luen sen kuitenkin ennen julkaisemista :)