sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Ensipäivien tunnelmia vauvan kanssa.. ja pakollisia hankintoja!

Näissä ensimmäisissä päivissä kotona, uuden pienen vauvan kanssa, on jotain aivan ainutlaatuista. Koko perhe hakee uutta rytmiä, johon pitäisi saada sopimaan ne vanhat, hyvät jo tutuksi käyneet rytmit, kuten heräämiset, ruoka-ajat sekä päiväuniajat. Näiden lisäksi sinne pitäisi saada mahtumaan yksi pieni ihminen jolla ei ole sitten niin minkäänlaista rytmiä. Paljon unta, imetyshetkiä jotka tulee ja menee, tähän vielä vaipanvaihdot, sylittelyt, ihastelut. Nyt vauva on kuusi vuorokautta vanha. Se tarkoittaa sitä, että viikko isyyslomaa on pian takana. Onneksi sitä on vielä kaksi viikkoa myös edessäpäin. Sitten pitäisi olla valmis pyörittämään tätä neljän lapsen arkea ihan itsekseen. Ehkä en ajattele sitä enempää nyt! Itsehän tällä hetkellä pidän huolta lähinnä vauvasta ruokailuineen, itsestäni sekä pyykkihuollosta. Niin ja maidon lypsämisestä, aloitinhan äidinmaidonluovutuskokeilun. (Tästä myöhemmin lisää..) Juho on ansiotuneesti vaatettanut näitä isompia, pitänyt huolta ruoka-ajoista ja ruuan valmistamista, nukuttanut, ulkoiluttanut ja hoitanut osaksi kissojenkin ruuat/hiekkiksen tyhjentelyt. Omasta mielestäni taas tupsan täällä asioiden äärellä, jotka kuitenkaan ei ota oikein valmistuakseen... Toki olen jotain leiponut ja välillä vauvan villahaalaria neulonut. Ehkä tässä joku päivä viikko vuosi taas pääsee kiinni siihen elämään, jossa tietää mitä pitää tehdä ja milloin. Joku kaupassakäyntikin kuulostaa turhan monimutkaiselta juuri tällä hetkellä... Hormonitason romahtaminen vaihdevuositasolle, jälkivuoto, imetys ja muut tunne-elämän vaihtelut edellisistä syistä johtuen kai tasaantuvat jossain vaiheessa. Ainakin muistaakseni! :P

Lapset ovat ottaneet Iineksen hyvin vastaan. Haluaisivat jokainen pitää häntä sylissä enemmän kuin tarvetta olisi. Eniten pikkusiskostaan ihastuksissaan taitaa olla meidän Aatos. Aatoksen elämää pikkusisko on tällä hetkellä "sotkenut" ehkä eniten. Hän kun herää yöllä ja kömpii meidän sänkyä kohti, alkaa samalla kuulua jo "Iinet, Iinet" ja siskoa pitäisi päästä silittelemään, pussailemaan ja viereen ihmettelemään, oli kello sitten mitä tahansa, yleensä tuossa muutama tunti puolen yön jälkeen. Ja jos saadaan unet jatkumaan koko perheellä, niin kuuden jälkeen ainakin pikkumies köpöttelee viereen ja taas sama ihastunut "Iinet, Iinet" ja hoitohommiin pitäisi alkaa heti. No, ehkä tämä alkuinnostus ja ihastus laimenee jossain vaiheessa?

Torstaina neuvolan terveydenhoitaja opiskelijansa kanssa tekivät meille kotikäynnin. Kaikki oli hyvin. Iineksen kotiinlähtöpaino oli 2535g ja nyt kalavaa'alla punnitessa 2600g. Eli paino oli jo nousemassa, syntymäpainosta uupui vielä 75g. :) Seuraava kotikäynti, lastenneuvolan puolelta, onkin sitten kun vauva on kolme viikkoa vanha. Sitä ennen kenties kerkeämme aloittaa jopa ulkoilut. :)

Vauvan vaunuthan ei ole vielä saapuneet. Bugiksien kotiutumisaika oli 4-6 viikkoa. Mutta vielä ei ole tullut soittoa, että vaunut olisivat Helsinkiin saapuneet. No, ehkä ensi torstaina? Vauva on tosiaan vielä sen verran pikkuinen, että taitaa olla ihan hyväkin, että kerää hieman rasvakerrosta ympärilleen ennen kuin ulkoilut aloitetaan. Jos nyt ainakin lähemmäs sitä kolmea kiloa saataisiin paino ennen kuin lähdetään pidemmille vaunureissuille? Tässä kerkeää hankkimaan vielä vaunuihin sopivan vaunusuojankin ennen vaunujen saapumista. 

Dooky kuomusuoja (kuva Lauranpikkuputiikki.fi)

Ja ettei rahaa jäisi turhia tileille pyörimään, jouduttiin hankkimaan heti vauvan syntymän jälkeen uusi turvakaukalo. Entinen tuli todellakin tiensä päähän. Saimme turvakaukalon alunperin lainaan veljeni perheeltä. Se oli oikein siistissä kunnossa, telakalla varustettuna ja käytimme sitä Mimosalle ja Aatokselle. Mutta nyt kun otimme turvakaukalon varastosta, irtosi siitä ensitöikseen styroxit irti ja kaukalo sai jatkaa matkaa kaatopaikalle. Ikääkin sille oli tosin kertynyt jo yli 5 vuotta. Lueskelinkin sitten ettei viisi vuotta kauempaa käyttöaikaa edes suositella turvakaukalolle. No, onneksi tosiaan hajosi jo tarkastuskerralla niin päästiin sitten pikaisesti vierailemaan lastentarvikeliikkeessä. Vauvalle ostettiin BeSafe merkkinen turvakaukalo telakalla ja isofix kiinnityksellä. Siinä on adapteri mahdollisuus myös Bugiksiin, mutta täytyy nyt miettiä hommataanko adapteri vai ei, voisihan se toisaalta olla ihan kätevä..

BeSafe IZI go (kuva www.lastentarvike.fi)

BeSafe turvakaukalo on kevyt kannettava, mutta kuitenkin turvallisen oloinen. Istuimen pehmeän pienentimen avulla näyttää siltä, että meidän pikkuinen vauva on kuitenkin kyydissä ihan turvallisen oloisesti. Myös väri miellytti silmää ja se, ettei istuin vie liikaa tilaa autossamme, jossa on tällä hetkellä kolme turvaistuinta vierekkäin. Lisäksi vauva on kaukalossa matkustaessaan lämpöpussukassa, joten tarkenee hyvin. 

Suht yllättäen kun synnyttää 2,6 kiloisen vauvan, niin tuo lämpöpussi oli kyllä todella tarpeellinen. Kaikki haalarit, joita olin hankkinut, ovat sen verran suuria, että helpottaa todella paljon, kun voi laittaa vauvan kaukalon lämpimän pussukan sisään pelkissä sisävaatteissa (+ ohuessa neulehaalarissa) sekä tietysti myssy, hanskat ja sukat jaloissa. 

BabyBjörn Balance Soft sitteri (kuva www.lastenturva.fi)

Pari viikkoa sitten saapui BabyBjörn sitteri lelukaarella varustettuna. Se vaikuttaa oikein hyvältä. Iisalla oli aikoinaan sitteri, mutta Mimosalla ja Aatoksella meillä on ollut lelumatto käytössä. Aatoksen vauva-ajan jälkeen palautin kuitenkin maton takaisin veljeni perheelle josta se oli meille lainaan annettu. Toki vauvat makoilivat sohvillakin tyynyjen ollessa putoamista estämässä. Mutta nyt! Tässä on kaksi sen verran innokasta ja spontaania hoitajaa, ettei puhettakaan että vauvan uskaltaisi jättää minnekään sohvalle tai lattialle. Sitteristä vauvaa taas ei niin vaan nostetakaan syliin, tosin vauhtiahan siinä näyttää saavan annettua, että valvottava toki sekin, mutta kuitenkin turvallisempi vauvan on olla siinä kuin muualla. Niin ja sitterissä ollessa vauvan päälle ei niin vaan vahingossa ehkä astuta tai mitä muuta nyt voisikaan tapahtua... Toki Mimosa ja Aatos leikkivät paljon keskenäänkin välittämättä vauvasta. 

Eli jos ajattelee, että useampi lapsi voisi tulla halvemmaksi, kun pystyvät käyttämään samoja tavaroita/vaatteita jne pitää se vain osin paikkaansa. Tavarat vanhenevat, kuten meillä tuo turvakaukalo, vauvat syntyvät ehkä eri vuodenaikoina, jolloin väistämättä tarvitsee hankkia sopivankokoisia vaatteita. Meilläkin Mimosan syntyessä oli heti kesä ja käyttöön pääsivät lyhythihaiset bodyt, pienet shortsit ja hellemekot. Nyt Iineksen syntyessä taas ei lyhythihaisilla bodeilla ym. tee mitään. Monet suosivat neutraaleja kuoseja vauvoilla, jolloin samoja vaatteita voi pitää niin tytöillä kuin pojillakin. Mutta monet, kuten itsekin, tykkään pukea vauvat erilailla. Aatoksen kanssa oli retrovaatteet tosi ihanat. Nyt Iinekselle on tullut hankittua hempeitä kuoseja ja kaikkea tyttömäistä. :) Eli makuasiat saattavat  kummasti vaihtua, ainakin allekirjoittaneella. Sekä myös laatuvaatimukset voivat nousta kun aikansa pelaa esimerkiksi huonojen vaunujen kanssa, kuten meille kävi... Toki neljännen lapsen tullessa tarvitsimme jo tila-auton farkun sijaan ect. Mutta onneksi vauvakuumetta ei raha-asiat juuri kiinnostaneet ;) ja tässähän sitä mennään. Jollei rahojen voi sanoa lisääntyneen lapsen myötä, niin rakkaus on taas on sitten leimahtanut oikein kunnolla. Jokainen yhtä rakas lapsi, aivan ainutlaatuinen juuri sellaisina kuin ovat. (Iso sydän)

4 kommenttia:

 1. Hei, toivottavasti luet myös näihin vanhoihin teksteihin tulleita kommentteja! Oli nimittäin pakko tulla kysymään miten saitte lämpöpussin asennettua tuohon Be Safe Izi Go -kaukaloon? Meillä on sama kaukalo ja olin ajatellut käyttää lämpöpussia (kovinkin samannäköistä kuin teidän kotiintulopussi!) sairaalasta kotiutuessa, mutten ymmärrä miten kaukalon valjaat saa lämpöpussin aukoista läpi! Esikoinen siis tulossa lähiviikkoina ja olen vielä aivan untuvikko näiden kaikkien varusteiden kanssa. :) Meillä on varakaukalona MaxiCosi ja siinä on selkeästi viisi erillistä vyötä, jotka voin pujottaa lämpöpussin viidestä aukosta sisään, mutta nuo Izi Gon olkahihnat eivät aukea erilleen, jos ymmärrät mitä tarkoitan? :) Kaikki apu on tarpeen kun en itse tähän ratkaisua keksi... Kiitos jo etukäteen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Noora! juu, kyllä luen nämä vanhempiinkin teksteihin tulevat kommentit, tulevat hyväksyttäväkseni onneksi, niin ei jää huomaamatta! :)
   Tuossa lämpöpussiasiassa... Mä jouduin kajoamaan omaan pussiini saksien kanssa, jotta sain pussin käyttöön. Tuo Be safen malli ei tosiaan ollut yhteneväinen lämpöpussimme kanssa, joten kun ei ollut enää uudenkarhea lämpöpussi, raaskin saksia sitä niin, että sain sen tuohon kaukaloon asettumaan. Ihanaa loppuodotusta sinulle! ♥ Terveisin, Anne :)

   Poista
  2. Kiitos pikaisesta vastauksesta Anne! :) Emme olleetkaan täysin typeriä ensikertalaisia, vaan tosiaan nämä kaksi eivät vain sovi yhteen! Täytyy siis miettiä raaskinko leikata samoin lämpöpussia, hankkia uuden kaukaloon sopivan vai tyydynkö käyttämään kaukalossa haalareita... On tämä vaan jännittävä maailma, eikä pikkainen ole vielä edes syntynyt - jännitys tulevasta sen kuin kasvaa. ;) Ihanaa syksyä sinulle! <3

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥ luen sen kuitenkin ennen julkaisemista :)