torstai 12. kesäkuuta 2014

RIP Ruusa-kissamme ♥

Viikko viime kirjotuksesta. Huokaus. Niin, onhan tässä taas ollut tätä elämänmakua koko viikon edestä... Viime perjantaina meiltä kuoli kissa, joka aktivoi mun vatsakatarrini päälle, joka vei mut muutamaksi päiväksi petipotilaaksi, jonka jälkeen käytiin Tukholman-risteilyllä jonka viimeisenä päivänä vatsakipuni vasta hellittivät...


R.I.P Ruusa (Amante's Grandezza) 9.4.2006 - 6.6.2014

Ruusa oli ensimmäinen siperiankissani jonka hankin itselleni innostuessani rotukissoista. Toki minulla oli ollut jo yksi kissa, Paavo-kissan olin ottanut lemmikikseni viisi vuotta aiemmin. Ruusan varalle oli suunnitelmia, eli halusin aloittaa pienimuotoisesti kasvattamaan siperiankissoja. Näin ollen ensimmäiset Ruusan ensimmäiset pennut syntyivät 28.5.2007. Sitä aiemmin oli Paavo kuitenkin muuttanut äitini ja isäni luokse, koska elo tiineenä olleen Ruusan kanssa muuttui aika ärhäkäksi ja lopulta pelkäsin tulevien pentujen puolesta niin, että Paavon oli paras siirtyä vanhempieni luokse ainoaksi kissaksi. Siellä hän on edelleen ja tällä hetkellä jo kolmastoista elinvuosi menossa. Hyväkuntoinen kuin mikä! Tuossa ensimmäisessä pentueessa oli 5 kissanpentua, joista meille kotiin jäi Doris (Sibsukan Aikamoinen). Toisen pentueensa Ruusa synnytti 11.8.2008 ja synnytys päättyi lopulta sektioon 12.8.2008 jolloin kolme edellisenä päivänä syntynyttä pentua saivat vielä yhden sisaruksen, joka oli Bestis (Sibsukan Best Surprise Ever). Joka jäi myös meille kotiin. Sektio päättyi lopulta kohdunpoistoon, mutta kissa onneksi selvisi siitä hyvin. 

Ruusa siis ehti elää kahdeksan vuotta vailla mitään vaivoja tai terveysongelmia. Edes hammaskiveä ei ollut häneltä koskaan poistettu. Viime perjantaina sitten annoin kissoilleni matolääkityksen. Yleensä olen antanut Axilur-matolääkkeen, mutta tällä kertaa ajattelin selvitä madotuksesta yhdessä päivässä, joten otin poikkeuksellisesti Drontal vet (kissalle). Matolääkkeen antamisesta 4,5h päästä kissa oli kuollut.

Kissat olivat sillä hetkellä tarhassaan, ja sieltä alkoi kuulua tappelun tyylistä äännehdintää. Mennessämme katsomaan tilannetta, huomasin Doriksen joka käyttäytyi ihan vauhkosti, sähisi ja murisi, pelkäsi varmaan? Ja sitten huomasin, että Ruusa makaa liikkumattomana ja sillä oli suussa verta. Oksennettua ruokaa ja vähän verta oli myös muualla kissatarhassa. Hain äkkiä kissakopan sisältä ja Ruusa raahautui sinne sisään. Sisällä vein Ruusan kylpyhuoneeseen ja otin pois kopasta. Samalla yritin soittaa eläinlääkärille, mutta kello oli 14:30 tienoilla, enkä saanut mistään numerosta eläinlääkäriä puhelimeen. Edes Eniro ei suostunut yhdistämään maksulliseen päivystysnumeroon. Laittoi toki viestin ja siitä sitten sain numeron, mutta päivystyksessäkin pyöri vain joku nauhoite!!! Onneksi edes mieheni pääsi töistä samantien tulemaan paikalle lasten kanssa... Ruusa makasi kylppärin lattialla, oksensi vielä vähän verta ja pian jo pupillit laajenivat ja tunsin sydämen sykkeen heikkenevän, ennen kuin se loppui kokonaan. 

Huhhuh! Oli kyllä niin dramaattinen loppu kuin kuvitella saattaa. Onneksi sain olla viimeiset hetket Ruusan vierellä ennen kuin hän kuoli. Mutta tuntuu kyllä niin pahalle ja surulliselle. Mä niin todellakin toivon, ettei sillä matolääkkeellä ollut mitään tekemistä kuoleman kanssa, mutta todellakin oli viimeinen kerta kun Drontalia kissoilleni ostan. Ruusa vietiin maanantaina Eviralle ruumiinavaukseen. Sieltä tulokset tulevat jossain vaiheessa, siis useamman viikon päästä. Sitä ennen saamme Ruusan tuhkat kotiin ja voimme viettää pienet hautajaiset.

Tosiaan Ruusan kuoleman jälkeen, mulla alkoi melkein heti tuntua vatsassa kipua ja eikös se vatsakatarri aktivoitunut taas... Koko viikonlopun makasin sohvalla/sängyllä vaikka jo lauantaina sain aloitettua uudelleen vatsansuojalääkkeen käytön. (Johan jo kolme päivää olinkin ollut ilman lääkettä!) Viiden päivän kärvistelyn jälkeen elämä lopulta taas voitti niin, ettei kipua enää ole näkynyt. Mutta nyt jo juttelin lääkärin kanssa asiasta, että sain loppuraskauden ajalle tuon omeprazolin käyttööni. Onneksi tällä kertaa oli pahimmassa kivuissa viikonloppu, joten Juho oli kotona ja pystyi huolehtimaan koko katraasta. Toista on silloin kun on itse vastuussa arkena...

8 kommenttia:

 1. <3 Jos paljon iloa ja onnea, on myös surua ollut kohtuuttomasti vuosissanne. Jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kai sitten tasapainoillaan sen "kun paljon saa niin paljon myös vaaditaan" - lauseen kanssa. Kiitos tsempeistä ♥

   Poista
 2. Voi ei, teitä koetellaan nyt ihan liikaa, koko ajan :(. Isot halaukset ja tsempit jälleen kerran - jospa nämä nyt olisivat tässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukut pystyssä, että jo viimein riittäisi suru-uutiset. Onneksi iloakin on luvassa! :)

   Poista
 3. Voi ei mitä ikäviä uutisia... :( Onneksi sait olla kisun vieressä sen elämän viime hetket! <3
  Minä olen jo joitakin aikoja ollut vähän nihkeä rokotuksia & madotuksia kohtaan, juuri niiden haittavaikutusten takia.
  Liian paljon kuullut näitä huonosti päättyneitä juttuja... :( Onneksi on olemassa luonnollisempiakin keinoja lääkitä eläintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :( Kävi kyllä tosi surkeasti! Vielä odotellaan tuloksia Eviralta... Minäkin olen hieman noita vuosittaisia rokotuksia vastaan periaatteessa, mutta sitten kun olen kuitenkin kasvattanut siperialaisia ja tämän uuden pennun kanssa on tarkoitus käydä näyttelyissä, niin säännölliset rokotukset kuuluu hoitaa. Jos olisi vain sisäkissoja, joiden kanssa ei käytäisi näyttelyissä, niin varmasti rokotus 3 vuoden välein olisi ok. Mutta madotuksen suhteen ainakin varma, ettei tuota Drontalia tule enää koskaan käytettyä...

   Poista
  2. Miksiköhän kissoilla ylipäätään on rokotukset vuoden välein....?! Asiaa on kuitenkin jenkeissäkin tutkittu paljon ja rokotusten pitäisi antaa suojaa jopa kymmeneksi vuodeksi. Tuntuu vähän rahastukselta nuo vuoden välein rokottamiset. Koirilla on onneksi vaan kolmen vuoden välein. Nyt minulla on sellainen homeopaattisten lääkkeiden arsenaali käytössä, kun vien koiranpentumme ekoille rokotuksille! :)

   Poista
  3. Kolmoisrokotteessa, jota kissani ovat saaneet on yhtenä osana kissanuha, jonka rokotusteho on vain vuoden.. Samassa rokotteessa oleva kissarutto taas pitäisi olla 3 vuotta "voimassa". Ja toki jos/kun kodissa on näyttelyissä käyviä/kasvatuksessa olevia kissoja, ohjaa kissaliitto tällöin pitämään rokotukset voimassa. Kissaliitto vaatii kissanuha- ja kissaruttorokotteiden rokottamista. Eli tällöin rokotus tulee vuosittaiseksi..

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥ luen sen kuitenkin ennen julkaisemista :)