torstai 26. joulukuuta 2013

Joulun viettoa.. ♥


Me vietimme ensimmäistä kertaa joulua kotona. ♥ Olipa aika mukavaa sekin! Meille saapuivat mamma, pappa sekä isomummo viettämään joulua kanssamme ja myöhemmin vielä Aatoksen kummit tulivat myös! Toki pukkikin kävi! :)


Oma hommansahan tässä oli lasten kanssa joulusiivouksia ja -touhuja tehdä. Imuroinnit ja luuttuamiset aloitettiin jo hyvissä ajoin maanantaina päivällä, mutta vielä illalla niitä hieman ennen puolta yötä lopeteltiin... Samalla valmisteltiin myös joulutoffeeta sekä kinuskikissan kanelikissan marenkikakkua.. Ja toki paketoitiin viimeisiä paketteja... Nukkumaan päästiin lopulta 2:45! Aattoaamuna Juho puisteli vielä meidän matot pihalla! Minä siistin kylpyhuoneen ylimääräisistä tavaroista, ja keittiön puutason... Ja muutakin hommaa siinä oli! Mm. Minä kudoin kantapäästä eteenpäin yhden miesten sukan valmiiksi, kummipojalle joululahjaksi! Myös lahjapakettien ja joulukukkien jako ympäri kylää vei minulta tunnin verran! :) Edellisenä iltana oltiin onneksi paistettu jo kinkku sekä tehty imelletty perunalaatikko, joka kerrankin onnistui toivotulla tavalla! :) Kuusen olimme koristelleet jo monta päivää aikaisemmin joulutunnelmaa tuomaan! :)

Aamupäivästä käytiin viemässä kynttilät haudoille lasten ja iskän kanssa. Sitten päiväunille ja kello kahdelta oli sovittu jouluruokailusta! Siitähän sitä sitten päästiin itse asiaan! :) 
Joulumenu meillä oli seuraavanlainen:
Villisiankinkku (mamma)
Kinkku (meiltä)
hirvi/sika-nauta lihapullat + kastike (pappa)
karjalanpaisti +perunat (pappa)
lanttulaatikko (mamma) 
porkkanalaatikko (meiltä)
imelletty perunalaatikko (meiltä)
rosolli (meiltä)
smetanasilli (mamma)
graavilohi (mamma)
ruisleipä
juomina: vesi, kotikalja, mehu, maito
*   *   *
luumukiisseli (pappa)
joulutortut (meiltä)
piparit
puolukkainen kinuskijuustokakku (Veera)
kahvi, glögi


Imelletty perunalaatikko

2 kg perunoita (miel. ei jauhoisia!)
4 rkl venhäjauhoja
50 g margariinia
8 dl maitoa
2 tl suolaa

Perunat keitetään kuorineen ja kuoritaan kuumina.
Kuumat perunat survotaan soseeksi. Itse otin aina muutaman perunan ja haarukalla muussasin ne, niin sain helpoiten mieleistäni sosetta! Samalla muussatessani, lisäsin vehnäjauhot sekä margariinin joukkoon.
Seuraavaksi laitoin soseet kolmeen vuokaan, jotka laitoin noin 60 asteiseen leivinuuniin. Ne olivat uunissa noin neljä tuntia, jonka jälkeen maistaessani huomasin niiden olleen imeltyneen riittävästi ja sekoitin niihin maidon ja suolan. Lisäsin myös kahteen vuokaan, jotka tarvitsivat pientä lisämakeutta, siirappia noin reilun t-lusikallisen. Sekä laitoin vielä ekstra lusikallisen rasvaa joukkoon.. :)

Paisto 150 asteisessa uunissa 4 tuntia.

Itse tein sen mokan, että laitoin yhden vuoan uunin pohjalle, ja se paistui liikaa.. Mutta nuo kaksi muuta vuoallista perunalaatikkoa onnistuivat erittäin hyvin! :)

Tämän ohjeen minulle muisteli edellisenä jouluna äitini. Nyt kolmannen kerran tätä tehdessäni, alan jo pikku hiljaa oppimaan lisäniksejä. Ensimmäisellä kerralla jäi paakkuja soseeseen, toisella kerralla ei imeltynyt riittävästi.. Kolmas kerta toden sanoi! ;)

*     *     *

Jouluruuan jälkeen menimme käymään joulusaunassa, ensimmäisenä lapset, isomummo ja minä. Mummo kertoi kivoja juttuja omasta nuoruudestaan saunanlautosilla. Muisteli, kun sota-ajalla, ollessaan noin 14 vuotias, olivat muutamaa vuotta vanhemman Kerttu siskonsa ja veljensä kanssa menneet traktorilla joulukirkkoon aamulypsyn jälkeen. Koska oli lumeton joulu, kuten nytkin, eivät olleet päässeet reellä matkaan, vaan olivat sitten keksineet mennä traktorilla. Veli oli ajanut, ja mummo siskonsa kanssa olivat istuneet traktorin kauhassa koko matkan, pehmukkeena ohjet ja viltit! Matkaan oli mennyt noin 1h30 minuuttia suuntaansa! :) Tuohon aikaan oli myös kulkenut joulupäivänä linja-auto ja sillä olivat joku vuosi menneet joulukirkkoon. Kirkkoon kuljettiin myös junalla. Ensin käveltiin 5 km Varpasen asemalle, josta noustiin junan kyytiin. Sillä mentiin Mäntyharjun keskustaan, noin reilun 10 km matka, jonka jälkeen käveltiin taas noin 3 km matka keskustasta kirkolle! Kirkossa käytiin noin kerran kuussa, ainakin eikä matka tuntunut pitkältä!

Aatosta jännitti paketin hakeminen siinä määrin ettei siitä tainnut tulla lopulta muutakuin peukalon imemistä ;)

Nasu kissa ei paljon joulutohotuksessa stressannut! ;)


Pukki vähän jännitti, mutta onneksi pappa oli turvana! :)

Iikka ja Veera tulivat meille jouluruuan jälkeen joulukahveille ja viettivät iltaa kanssamme. Mamma jäi meille yöksi joten me pääsimme Juhon kanssa suunnittelemallemme Jouluaamun kirkkoreissulle. Myös isomummo ja pappa tulivat kirkkoon kanssamme. Jätimme lapset nukkumaan mamman kanssa ja nousimme ylös, suunnaten klo 8 alkavaan joulukirkkoon. Tunnelmaa oli, vaikka maa oli musta. Kirkon jälkeen kävimme vielä äidin haudalla katsomassa kynttilöitä. Muutama sammunut sytytettiin uudelleen palamaan. Sen jälkeen söimme meillä joulupäivän lounaan papan, mamman ja Iikan kanssa. Kerkesimme ottaa myös muutaman eriän Viuhahdus-korttipeliä. :)


Joulupäivänä mamma ja lapset leikkivät saamillaan leluilla! :)


Joulupäivän iltana Mimosa nukahti kesken illan sohvalle.. Päikkärit jäivät välistä ja tässä lopputulos.. Iltaunille ei sitten meinannutkaan saada Mimosaa mitenkään... :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥ luen sen kuitenkin ennen julkaisemista :)