torstai 3. lokakuuta 2013

Maton kudontaa...


Ensimmäisen maton tekeminen on päässyt nyt viimein kangaspuu-vaiheeseen.
Viimeksi opettelin matonkuteiden repimistä lakanoista! :D Hahaa, kyllä siinäkin omat kikkansa on!
Eilen tosiaan pääsin itse hommaan, kutomaan. Aiemmin olin käynyt valitsemassa muutaman eri värisen trikookuteen ja niistä se ajatus sitten lähti. 


Katselin myös Raatin lattialla olevia mattoja (jopa kuvasinkin niitä!) ja halusin tehdä räsymattoa saman tyyppisesti kuin mummolan tuvan lattialla matot ovat (ylimmät kuvat), ehkä hieman yksinkertaisemmin mutta kuitenkin. Seuraavaksi opettaja kehoitti minua piirtämään kaavakuvan tulevasta matosta ja merkitsemään siihen, minkälaisia määriä (cm) mitäkin väriä menee minnekin kohtaan. Seuraavaksi pääsin arvoimaan myös kuinka paljon tarvitsen trikookudetta ja kuinka paljon räsyä sen seuraksi. Kyllähän siinä hetki kuluikin laskeskellessa ja mittaillessa. :) Keskiviikkona sitten pääsin ensin tekemään alkusolmut ja sen jälkeen virittelin jonkun langan ensimmäiseksi ja sitten muutaman rivin kudoin kalastajalangalla. En ole vielä varma, jäävätkö ne lopulta mattoon vai ei. Seuraavaksi pääsin kutomaan valitsemallani trikoolla. Koska tämä on ensimmäinen mattoni ikinä, teen sen palttinasidoksena. (Vain kaksi polkusta käytössä!) Niin ja maton kudon kolmella sukkulalla, tulee kuulemma kaunis ja kestävä reuna niin. Kahdessa sukkulassa on trikoota ja yhdessä räsyä (lakanaa).

Paljon on uutta ja tuntuu kuin opettelisi ihan uutta kieltäkin... :) 
Mutta mukavaa on ja palan innosta oppia uutta!

Kudonnan pänttääminen on tosiaan mennyt jo uniinkin, sillä viime yö kului kutoessa... :D Toivottavasti jäsentyi oikein aivoihin, että seuraavalla kerralla ei tarvitse kuin ottaa sukkula käteen ja alkaa hommiin! Ensi yön voisin kuitenkin jo lepäillä... ;) 


Kudontapaikka on vanhassa kenkätehtaassa. Aika idyllinen paikka oppia kutomaan.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥ luen sen kuitenkin ennen julkaisemista :)