keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Marjastuspuuhia.. :)


Olemme ajelemassa kohti Korkeasaarta ja ajattelin kirjoitella samalla ajankulukseni. Toisaalta pienet päikkäritkään eivät tekisi huonoa.. Viime yö taas kului mansikoita peratessa. Nyt on siis se aika vuodesta että moni kesäilta/alkuyö kuluu marjojen ja pakastusrasioiden kanssa, kun lapset on saatu nukkumaan. Suurin osa ihmisista tekee luullakseni tämän samaisen shown päiväaikaan, mutta oma rytmi näyttää olevan AINA tämä. Marjojen poiminta-aika on usein illemmalla, johtuen joko siitä, että Juho on tullut kotiin töistä ja saan lähteä yksin/kaverin kanssa marjastamaan muutamaksi tunniksi tai sitten olemme Raatilla ja palaamme sieltä myöhään jonka jälkeen on rauhallista, mutta ah niin väsyttävää alkaa marjojen kimppuun. Mutta näillä mennään, ilmaisia kun ovat ja vielä suurempana painona: kun se intohimo vaan on sinne keräyspuuhiin. Mutta raja se on määrälläkin. Itseäni ahdistaisi suunnattomasti lähteä 10 litran sangon kanssa minnekään. Muistuu mieleen ne lapsuudenajat jolloin metsästä ei poistuttu, ennen kuin ämpäri on täynnä... Huoh! Minä otan mielummin parin litran kulhon mukaan ja olen tyytyväinen kun se on kerätty! Mustikat kun tykkään kerätä käsin, niin tahti on toki hitaampi ja pääseepähän useamman kerran metsään. Onhan se samalla omaa rauhallista aikaa luonnonhelmassa josta samalla perhekin hyötyy. ;) Marjavarastot karttuvat ja mikä kivointa, on antaa niitä tuoreita herkkuja lapsille (ja toki omaankin suuhun) välipalalla. Eikä liene toisarvoista sekään, että äidin voimavarat kenties karttuvat jollain saralla tällä omalla ajalla! ;) Tosin kotiin yleensä raahautuu astetta kankeampi ja liitoskipujen kourissa oleva nainen, mutta ei nyt välitetä pienistä! ;)

Mansikoita oli muutama rasiallinen jäljellä edelliseltäkin vuodelta. Nyt uusia marjoja on kertynyt 9,5 litraa. Tälle päivälle jäi vielä joku 5 litraa puhdistettavaksi ja pakastettavaksi. Mustikoita meillä ei ole ollut pakkasessa enää vähään aikaan. Maanantaina keräsin reilun litran verran, mutta taitaa eka satsi mennä tuoreina syötäviksi. Mustikoita näyttää löytyvän paikka paikoin. Osa tosin vielä aivan raakileita. Vattuja taas on puskissa todella paljon kypsymässä! Ihanaa! Pakasteen vattuvarastotkin lienevät jo olevan käytetty. Puolukkaa on uutisten mukaan tulossa myös runsaasti. Meillä tosin niitä on vielä aika paljon. Viime syksynä tätini antoi meille ison ämpärillisen. ♥ Mehut taas on juotu jo aika päivää sitten... 

Kun Iisa oli pieni vauva, muutimme omakotitaloon, jonka piha oli täynnä mustaviinimarjapuskia, puutarhavattuja, mansikoita... Mä touhusin se kesän niitten marjojen kanssa ja keittelin varmaan 15 maijallista mehujakin... Täytyy sanoa, et sinä kesänä varmaan tuli melkoinen yliannostus ko. hommia kohtaan ja kun erosimme ja muutin pois omaan asuntoon, ei moneen vuoteen tullut mieleenkään puuhastella marjojen kanssa. Mutta nyt Mimosan vauvavuoden myötä olen löytänyt itsestäni uudelleen tämän marjaihmisen ja kai siitä jonkunlaista sairasta nautintoa kokee, kun saa pakastaa ja ihan itse tehdä juttuja! Mutta nyt homma on kuitenkin hieman eri tahdilla, sopivammalla sanoisin! ;)

6 kommenttia:

 1. Hei, minäkin innostuin marjastamisesta viime vuonna! Mansikoita ollaan pakastettu jo useamman vuoden ajan, mutta viime kesänä tuli poimittua ja pakastettua myös mustikoita, viinimarjoja ja iso kasa vadelmia. Kovasti syyhyttäisi tänäkin vuonna päästä poimimaan, mutta myöhässä oleva marjasato ja aikaisin alkavat työt -yhdistelmä saattaa vähän estää ko. puuhaa, kun lähimpiin marjametsiin on kuitenkin jonkin verran matkaa...
  Itsekin olen muuten Helsingissä tällä hetkellä ja, hui, ilman poikaa! Tarkoitus oli suunnata Suomenlinnaan, mutta sää ei juuri nyt houkuttele... Kivaa Helsinki-päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kuitenkin kerkeätmuutaman kerran marjamaille! :) on ne niin hyviä ja terveellisiä!
   Kiitos, kiva Korkeasaarireissu oli ja sääkin loppujen lopuksi erittäin hyvä, vaikka aamulla kuulostikin kaikelta muulta.. :)

   Poista
 2. Kivaa! Mäkin tykkään, kun vaan sais sitä aikaa. 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) no sehän se! Nää vauva- ja taaperovuodet on vähän hankalia, mut ehkä sitä aikaa löytyy joku päivä/vuosi enemmän? ;)

   Poista
 3. Me saatiin mansikat onneksi jo pakastettua. Mustikoita ja vattujakin olisi kiva löytää, jospa poimimisintokin rantautuisi tänne! Niitä söisi talvella niin mielellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin totesin ettei mansikkaa tarvita enempää pakkaseen! :) Toivotaan että marjoja vielä löytyisi viikon parin sisään poimittavaksi asti. :) lähettelensulle täältä marjanpoimintaintoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥ luen sen kuitenkin ennen julkaisemista :)